Hemsökta hus och läxor

Söndag..

Idag har det hittills varit plugg.. städning av husets alla vrår.. en geocachingrunda där vi stötte på en excentrisk äldre man som var ute med sin skottkärra i skogen för att lämpa av torra grenar och dylikt. Han börja prata om fåglar som sedan ledde till lodjur.. älgar.. jägare och mycket mycket annat. Han skulle jag gärna följt med hem på en kopp kaffe. Få höra hans många historier han upplevt under sina många levnadsår. E tyckte också han var fräck.. och det var han verkligen. Den mannen kunde prata han.  :  )

Cachen låg intill ett hemsökt hus.. eller snarare herrgård.. där det sägs finnas en kvinna som går igen och skrämmer upp folk som råkar få syn på henne. Nu var vi där på dagen så därför var det ganska spökfritt. Men skulle man ge sig dit på kvällen eller natten skulle man kanske få syn på henne i ett av fönstren där hon pockar på uppmärksamhet.

Nederst i bloggen finns historien bakom Svarta Damen. Nu pratas det ju om svartklädda damer lite varstans i landet.. men om denna historia stämmer eller inte.. det vet man först efter att ha klivit in i herrgården.. sover över i ett av rummen.. och överlever natten förstås.  :  )


Tror att detta är körsbärsblomster på väg att slå ut.


Två av de Geocoins vi fann på lördan.. tillsammans med de fyra Travelbugen.


Glass från Kungsglass och den smakade som sagt smaskens.


Överås herrgård i Örgryte.

"Den palatslika herrgården Överås på Danska Vägen kallas ibland för spökslottet på grund av den Svarta Damen som vandrar genom dess långa korridorer under sena nätter. Överås byggdes av den kända skotska familjen Dickson i början av 1860-talet. Dessa ägde huset fram till 1907 då det köptes upp av Göteborgs stad. Men då testamentet föreskrev att ingen alkohol fick förtäras i byggnaden, kom den aldrig till användning för Göteborgs stads representationer.

Efter att ha stått öde några år köptes Överås 1923 av metodistkyrkan som där startade ett prästseminarium dit numera alla kristna förbund kan söka sig. Kurserna startade 1924. Det var under detta år som svarta damen först gav sig tillkänna. Den förste att drabbas av hemsökelserna var en präststudent från Finland, som åkt till Göteborg någon vecka innan själva kursen skulle starta. Eftersom inga andra ännu anlänt, sov studenten ensam på Överås. Till sin fasa vaknade han upp mitt i natten av att fönstret slogs upp och fick då se hur en svartklädd kvinnoskepnad plötsligt gled fram genom rummet en halv meter över golvet. Präststudenten chockades så svårt av händelsen att han omedelbart reste hem till Finland igen.

Efter denna händelse började skepnaden att visa sig allt oftare i olika delar av byggnaden. En annan av präststudenterna vaknade en natt av att månen lyste in genom fönsterluckornas springor. Efter att ha vänt sig mot sin rumskamrats säng fick han till sin förvåning se hur en äldre dam satt på dennes sängkant. I det bleka månskenet kunde han urskilja hennes halvt genomskinliga ansikte och att hon bar en långärmad svart klänning som gick högt upp i halsen. Plötsligt rörde sig skepnaden och pekade med ett finger mot taket varpå hon sakta började försvinna i tomma intet.

Även andra gäster på Överås har berättat om märkliga saker. Man har hört tydliga steg från vinden som sedan fortsatt nedför trappan och korridoren. Steg har hörts utanför rumsdörrar, och dörrhandtag har sakta tryckts ner bara för att glida upp igen, och stegen försvinna, så fort gästen sträckt sig efter lampan.

Enligt vissa rykten kan Svarta Damen vara identisk med den unga flicka som på 1800-talet flyttade in hos familjen Dickson. Flickan födde ett utomäktenskapligt barn som dock dog några dagar efter födseln. Det hittades livlöst i sin säng. Anklagelser riktades mot den unga modern för att ha kvävt barnet med en kudde. Frågan togs upp i domstol där flickan sedermera friades. Trots detta tycks det hela satt djupa spår hos kvinnan. En kort tid därefter begick hon nämligen självmord genom att hänga sig på Överås vind."

 

Hoppas ni haft en fin helg och får en trevlig start på nästa vecka. Kram och på återhörande  // Christine

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0